Криза с тока - ще останат ли общините на тъмно? Разговор с Иво Димов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Общините не могат да си платят сметките за електроенергия и на не малко места се налага въвеждане на режим на тока на уличното осветление.

Данните от целевото проучване на Националното сдружение, което проведохме в началото на 2022, показва много сериозно  разминаване в стойностите за електроенергия и отопление в сравнение с миналата година. Прогнозните разчети очертават за  2022 г. 670 млн., които трябва да платят общините  при 164 млн. миналата година. Сами разбирате колко голям ресурс трябва да отделят българските общини, за да покрият текущите си разходи за електроенергия и отопление. Това каза Иво Димов , зам.-председател на УС на Сдружение на общините.


„Има няколко опции за общините да платят тока си. Например като съкратят друг вид разходи - да персонал или да намалят електроенергията, като ограничат уличното осветление. Всяка една община е специфична като възможности и разходи“, изясни той.


По думите на Павлов над 70 общини са въвели ограничение на осветлението. Това ще спести около 10-15% в зависимост от това колко време уличното осветление няма да свети.

Някои общини въвеждат непопулярни мерки като например община Стамболийски. Там кметът съкратил персонал от администрацията.


„Това не е добър вариант, защото на общините са възложени с 8 кодекса, 133 закона и над 500 подзаконови акта различни услуги, които са над 1200 на брой. Т.е. съкращаването на персонал не е добра опция, защото това намаля качеството на предлаганите публични услуги, които общините предоставят“, допълни Димов.


Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад