Проф. Димитров: Бавим се, защото РСМ не приема, че имаме обща история

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма да има промени от българска страна в съвместната историческа комисия с РС Македония. Хората, които не са вече в комисията от страна на РСМ, я напуснаха по собствено желание, не са били сменяни. Странно е да се искат промени там, където решенията се вземат единствено от страната, която е излъчила съответните представители. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия с РС Македония.

Благодаря за добрата оценка за нашата част от работата на съвместната комисия, каза още проф. Димитров.

"Комисията е научен орган, тя решава как трябва да работи. Предвидили сме като отговор на новата енергия, която се внася в двустранните отношения, по-голяма динамика в нашата работа. До средата на май да има 3 заседания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има много повече срещи през годините, за да постигаме резултати. В началото това наше желание беше окачествявано като политически натиск, но ето, че сега има желание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари", коментира проф. Димитров.

Няма натиск към нашата част от комисията, каза още професорът. Имаме опит, знаем какво да очакваме и подхождаме с внимание и реализъм, без особени очаквания, допълни той.

"Имаме две основни задачи - преглед на учебниците по История как се преподава сътветната материя. Ние сме още в Средновековието, на материята, която се преподава в основното училище. Още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим повече от 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове. На това се дължи това блокиране на нормалния ритъм на работа на комисията и малкото постигнати резултати", каза проф. Димитров.

Настоях отново да отворим разговора за Гоце Делчев, за съжаление нашето заседание ще бъде след 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, коментира още проф. Димитров. Не очаквам нещо, което да предизвика голям възторг в работата на комисията, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад