Крум Зарков: Безумните промени в Изборния кодекс трябва да спрат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първата промяна, която се налага, е Изборният кодекс повече да не бъде променян безумно. Това заяви в студиото на "Денят започва" Крум Зарков – секретар на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието.

"Измъчихме хората с непрекъснатите промени, правени обикновено в навечерието на изборите. А на тези избори се появи и прецедент - не само че сме смесили два способа за гласуване, но политическите сили и отговорните институции с дружни усилия направиха така, че едната неделя да се гласува по един начин, а друга - по друг. Като цяло това бяха много лошо организирани избори", заключи той.

Според него ролята правителството в организирането на местните избори е било "почти никаква".

"ЦИК е конституирана по начин, по който партиите, които са в парламента, имат своите представители. Затова е доста странно, че Министерският съвет прехвърля отговорността към ЦИК или ДАНС, а не погледне в собствения си двор или на партиите, които са го излъчили", отбеляза Зарков.

Той защити действията на ДАНС и уточни:

"Не ДАНС е виновна, че е дала информацията. Тези, които носят отговорността за решението за отмяната на машините, са тези, които се възползваха от тази информация, интерпретираха я, направиха я публично достояние, дадоха съответните указания и отмениха машините."

По думите му "авторитетът на ДАНС в последните пет месеца е подложен на нечувана атака".

Какви теми още коментира Крум Зарков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад