Култура на прицел - за проблемите в прав текст говорят Лилия Абаджиева, Маргарита Младенова и Албена Колев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Култура е на прицел. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" за проблемите в прав текст - от видеоселфито на министъра до конкурсите за директори на театри, говориха театралните режисьори Лилия Абаджиева и Маргарита Младенова и актрисата Албена Колева.

Клипът с министъра на културата е кризисен ПР, паника, но тази глупост е най-малкият проблем, отбеляза Албена Колева.

“Проблемът е в това, че при избор на директор на театър има изисквания - кандидатът подава един наръч документи само за да бъде допуснат да кандидатства, а към министъра няма никакво изискване. Той може да е без образование, може да е всеки”, подчерта тя и добави: “Наско няма капацитет да оглави това министерство.”

В момента тече битка между творците и администрацията, каза Лилия Абаджиева.

“Вярвам, че тази битка не е погубена. Вярвам, че трябва да отстояваме традициите, в които сме възпитавани. Няма право да заличаваме достиженията на изключително много поколения артисти и говоря за всичките изкуства, не само за театъра”, продължи тя.

По думите ѝ през последните две седмици “обект на морално възмущение” са били конкурсите за избор на директори на театри. За нея процедурата по избора е опорочена.

За Маргарита Младенова поведението на министъра на културата е “традиционно”, защото за политическия ни елит е характерно самочувствието за непогрешимост независимо какво правиш и какви са последствията.

“Умри, но не признавай, че си сгрешил - това е болест! Защо, когато става въпрос за управление на културата, не се правят дебати, не се правят срещи, не се събират съсловията, защо няма сериозни анализи на натрупвания?! Не може летоброенето на културата да започва на всеки няколко месеца”, заяви тя.

Какво още казаха Лилия Абаджиева, Маргарита Младенова и Албена Колева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад