Любомир Каримански: Ако служебното правителство внесе бюджет, ще наруши чл. 86 от Закона за публичните финанси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако служебното правителство внесе бюджет, то ще наруши чл. 86 от Закона за публичните финанси, заяви Любомир Каримански, съветник на служебната финансова министърка Росица Велкова.

В чл. 86, ал. 2, т. 3 много ясно се казва, че е необходимо първостепенните разпоредители да имат програмен бюджет, разписан на база политики, поясни Каримански.

По-голямата част от минималната работна заплата се изплаща от публичния сектор. Ако минималната работна заплата се изплаща от различните първостепенни разпоредители, то тогава как става така, че министерствата ще провеждат политики, без служебното правителство да знае какво иска парламентът?

Според него, ако се внесе бюджет, предложен от служебното правителство, ще започне раздуване на разходната част.

ГЕРБ, ДПС и БСП и останалите партии гледаха на бюджета като една бакалска сметка вътре в парламента, без да се интересуват от структурата и философията на бюджета. Те си мислеха, че ще сложат за селското стопанство да речем 300 млн., а за туризма – 250 млн. Бюджетът не е толкова просто нещо и няма нужда да се упражняват всякакви депутати в парламента, каза още Каримански.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад