Метрото накъде? Какво се строи в момента и какви са следващите проекти?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента се строи участъкът по булевард "Владимир Вазов" – от „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“. Три метростанции с  трикилометровото трасе, съобщи директорът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Строителството започна на 20 март тази година, върви сравнително добре. Имаше в началото проблеми с финансирането, но общината се ангажира и осигури авансово изпреварващо финансиране, което впоследствие беше компенсирано от Плана за възстановяване. Това е един от първите проекти от Плана за възстановяване, каза инж. Братоев.

По думите му до две-три седмици ще започне строителството на единия тунел, в началото на януари - ще започне втория. В момента има около 16% изпълнение, до края на годината трябва да са 18%.

Трикилометровото трасе се очаква да приключи в средата на 2025 година. Участъкът на метрото през "Слатина" е в процес на започване.

Септември месец МС одобри изменението на Общия устройствен план. Проведоха се обществени поръчки за избор на изпълнител, до края на януари се надяваме да има подписани договори, а пролетта да започне същинското строителство, поясни Братоев.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад