Майка на две деца търси помощ за ремонт на общинско жилище във Варна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мухлясали стени, влага, разбита дограма - това заварват майка и двете ѝ деца, настанени в общинско жилище във Варна.

Кухнята и банята в апартамента са в окаяно състояние. Въпреки че апартаментът е повече от необходим за Маргарита Трендафилова, тя казва, че не може да отглежда децата си в такива условия.

За да стане годно за живеене, общинското жилище се нуждае от основен ремонт. Жената обаче няма финансови възможности.

Дълги години Маргарита Трендафилова и двете ѝ деца – Антон и Мария, живеят в гарсониера с още 3-ма свои роднини. Съжителството обаче става много трудно, когато децата порастват. Затова Маргарита кандидатства за общинско жилище и 8 месеца по-късно го получава.

"В първия момент като видях, че има градинка, честно казано много се зарадвах. Емоцията беше голяма, защото аз да кажа пред всички зрители, че съм много благодарна за жилището, но когато влязохме вътре и всичко някак ми се обърна и не можах да изпитам и все още не мога да изпитам тая емоция да вляза да живея вътре, защото наистина състоянието не е само за една метла и лопата. Иначе не ме е страх от работа, ще вляза, ще изчистя, но има много фрапантни места, където е много трудно", заяви Маргарита Трендафилова.

Жената остава потресена от лошото състояние на кухнята и банята. Помещенията са покрити с мухъл, стените са пропити с влага, мазилката се рони, а подовата настилка е разбита.

"Не съм виждала много отдавна такива условия, честно казано. После банята и тоалетната, защото в банята прозорецът е пред падане, вътре е мухлясало, буквално от бойлера стърчат кабели, които мен ме е страх да пипна. Дограмата, която е, наистина слабо казано, в много тежко състояние, отвсякъде ще духа, защото на места се затварят с гвоздеи реално вратите. Опитах се да отворя прозореца, единият се отвори, но другият е без дръжка, той се клати и оттам няма как да не духа", допълни Маргарита Трендафилова.

В общинското жилище дори няма легла за децата, споделя Маргарита и казва, че дъщеря ѝ Мария се страхува да остане тук през нощта.

"От старите собственици има един оставен диван, има една секция, която е доста в лошо състояние, има една спалня и един гардероб. Случайно се засякох със съседа и го попитах за водата, защото не знам как стоят нещата и той ми каза, когато има нещо ще се обърнете към нас, но вика че няколко пъти са го наводнявали, явно живее на приземния етаж и ми каза, че дори се е качвал, слагал найлони, само и само да не тече при тях водата, от другата страна дори е нямало прозорци на терасата. Сега в момента има, но не са в добро състояние", добави Маргарита Трендафилова.

Маргарита и двете ѝ деца били принудени се върнат в предишния си дом. Жената дълго обмисляла дали да не вземе заем и да направи ремонт на общинския имот. Но щом разбрала, че ще са нужни хиляди левове, изпратила молба до администрацията на Район "Приморски", която стопанисва и отдава жилището под наем, да й помогнат за ремонта и обзавеждането му.

"Казаха ми, че ако искам да си го превърна в дом с една метла и лопата може да се оправи всичко и че такава ни била държавата и жилищата всички били в такова състояние. Аз разбирам, влизам в положение на всеки един човек, но аз как мога да живея тук с тия 2 деца, просто за мен е немислимо. Благодарна съм от цялото си сърце, но невъзможно е да се живее вътре", каза още Маргарита Трендафилова.

Месечният наем на Маргарита е 60 лева. Младата жена обаче не разбира защо се дават общински жилища на нисък наем, ако ще трябва да платиш непосилна сума, за да можеш да живееш в тях. Казва, че хората, които имат нужда от общински жилища, едва ли имат хиляди левове за ремонт.

От Район "Приморски" във Варна обаче обясниха, че преди подписването на договора Маргарита Трендафилова и служители на районната администрация, са направили оглед на жилището. Тогава жената не се е оплакала от състоянието на имота.

Предварително тя е била уведомена, че жилището не е обзаведено, а месечните наеми са ниски, тъй като ремонтът му е задължение на наемателите. По искане на Маргарита служителите на Район "Приморски" правят повторен оглед на имота, при който установяват, че жилището е в добро състояние и не се нуждае от основен ремонт.

От администрацията допълват, че общинските жилища са за хора, които не притежават свое, а това не винаги означава, че те са социално слаби лица.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад