"Топлофикация София" има газ до 1 юни, най-лошият вариант е да премине на мазут

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Топлофикация София" все още не е минала на мазут заради спирането на доставките на руски газ. От два дни работи в летен режим - отоплителният сезон приключи и парното е спряно. Това означава, че за топлата вода се употребява три пъти по-малко синьо гориво. Това каза в студиото на "Денят започва" Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет.

По думите му "Топлофикация" е най-големият единичен клиент на "Булгаргаз". Една трета от природния газ в България се употребява от "Топлофикация София".

"В момента имаме уверение от държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", че имаме количества за още месец напред, за да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, за да успокоим и гражданите от къде и какви доставки ще бъдат насочени за столичната Топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, проблемът с цената е на второ място", каза той.

Георгиев заяви, че най-лошият вариант е от 1 юни "Топлофикация" да се наложи да работи на мазут.

Това за нас е крайно нежелателен вариант, защото означава замърсяване и ще бъде много по-неефективно финансово за дружеството. Да преминем на мазут, това би била една малка, ако не екологична катастрофа, то влошаване драстично и зануляване от постигнатите много добри резултати през годините, допълни председателят на СОС.

Той уточни, че в момента се купува природен газ за 142 лв. Прогнозите за поскъпване са от 20 до 50%.

Одобрената цена от КЕВР е 47 лв., заради което е имало вариант регулаторът да увеличи цената на топлинната енергия, но държавата е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата щета за дружеството е 337 млн. лв от октомври до днес, каза Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад