Милена Ангелова: От пазара на труда ежегодно се стопяват 50 000 души поради демографските тенденции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако продължаваме с тези темпове до 2080 г. населението ще намалее с още 30%, като 30% от населението ще бъде на възраст над 65 г. Това означава, че ако сега 6 работещи издържат 5 пенсионери, през 2050 г. един работещ, ще издържа двама пенсионери. Това каза в „Денят започва“ Милена Ангелова, гл. секретар на АИКБ.

Според нея по-големият проблем е, че от пазара на труда ежегодно се стопяват 50 000 души поради демографските тенденции. 

„Това е така, защото след промените се раждат по-малко деца и демографската гъба е обърната. След 2014 г., когато се отвори пазара на труда в Европейския съюз, за първите 4 години изтекоха над 100 000 души от България. 45% от тях са хора на около 20-годишна възраст с високо образование и те създават семейства навън. Поради това инициативите, които да направят България привлекателно място за работа, за живеене, за създаване на семейства, са изключително важни“, добави Ангелова. 

Андрей Арнаудов смята, че бизнесът разбира повече демографският проблем, защото има липса на реално работещи и можещи във всички отрасли на икономиката.

„Хората, които са в репродуктивна възраст, една част от тях, са извън страната. Реално не се правят по-малко деца, но всяка година се раждат по-малко, защото базата се стеснява. Поради това направихме “Bulgaria wants you“, защото не може да се занимаваме само с раждаемостта като проблем, тъй като това е личен акт. Задържането на хората в България и връщането на част от българите от чужбина е нашият приоритет“, допълни той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад