Стоил Алипиев: Ако нелоялните търговски практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерски съвет, на която беше представен анализ за образуването на цените на хранителните стоки. Разликата между цени от производителя, търговеца до щанда е до 30 процента - мисията възможна или невъзможна?

В "Денят започва" председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев коментира мерките срещу скока на цените.

„Цени, които са повишени вследствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани от регулаторни органи. Но в компетенцията на Комисията за защита на потребителите е да контролира нелоялните търговски практики, което е предпоставка за изкуствено завишаване на цените“, каза той.

Алипиев добави, че нелоялните търговски практики присъстващи в даден сегмент на пазара, надминаващи над 50-60%, завличат всички участници в пазара и го изкривяват.

Той смята, че ако нелоялните търговски практики бъдат пресечени и бъде намален техният обем, това неминуемо би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки.

Алипиев изреди няколко нелоялни практики – привличане на потребителя в търговски обект с промоционални стоки, които ги няма наличност и неправилно обявяване на цена.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад