Журналистът Мохамед Халаф: Ситуацията в Сирия е ужасяваща, ООН трябва да вземе някакво решение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ситуацията в Сирия, особено в градовете под контрола на опозицията, е ужасяваща. Картината оставя човека без думи, сълзите напират от очите ни, когато виждаме как вадят деца от руините. Това коментира в "Денят започва" журналистът Мохамед Халаф.

"Там тези хора нямат възможности. В Сирия има няколко окупации. Има една част под турска окупация - а в момента и 13 млн. турци са засегнати. Има американска окупация в районите, където са кюрдите, има руска окупация и иранска окупация. Режимът на Башар Асад, заедно с руската армия там, не позволяват на хуманитарните помощи да стигнат до районите извън правителствения контрол", посочи той.

ООН трябва да вземе решение и всички държави, които да искат да помагат, да нарушават правилата, защото катастрофата в Сирия е огромна, допълни Мохамед Халаф.

Засегнати са градове под контрола на Асад и на опозицията, каза още журналистът. Има хора в региона на опозицията, които са избягали от други градове заради войната. Досега те са живеели в лагери и блокове, които в момента са в руини. В момента най-добре живеят хората в палатки и това е голямата трагедия, обясни Халаф.

По думите му режимът в Сирия в момента се опитва да се възползва от трагедията, за да издейства падане на част от санкциите срещу страната. Хуманитарна помощ не може да отиде там без съгласието на режима и на Русия, каза Мохамед Халаф.

"Досега имахме Турция. В момента единственият граничен пункт с Турция е затворен. Границата с Израел е друго нещо. Първо Нетаняху каза, че е получил официално искане, но че трябва да види какви са обстоятелствата. Първо каза, че режимът (на Асад - б.р.) е искал помощ. После имаше официално съобщение от режима, че не са искали. После пък израелските медии казаха, че Нетаняху е получил искане от политически фактор, но никой не съобщава кой е този фактор", каза журналистът.

Вижте разговора във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад