Министър Гьоков: Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е от 12,5% или средно 65 лева на пенсионер

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на 2022 година минималната пенсия става от 300 лева на 370 лева. Всички пенсии от 25 декември са преизчислени по нов начин като тежестта на всяка осигурителна година в индивидуалната формула за определяне на пенсията става от 1,2 на 1,35. Това каза в студиото на “Денят започва” социалният министър Георги Гьоков.

“Не е вярно, че увеличението е само 10 лева… Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е от 12,5% - средно 65 лева на пенсионер. Всичко останало е изкривена пенсионна система”, заяви социалният министър и уточни, че мястото на ковид добавката от 50 лева и гласуваните допълнителни 120 лева не е в пенсионната система, а в социалното подпомагане или в Закона за извънредните ситуации.

За всички пенсионери до юни месец е осигурена и ковид добавка с размер от 60 лева. Увеличението при социалната пенсия е от 143 става 170 лева - това е пенсията на хората без голям принос към осигурителната система.

“Това ми дава основание да кажа, че нивата на пенсиите няма да са по-ниски от тези през декември месец”, подчерта Гьоков.

Правителството тръгва от много ниска изходна позиция, а то изпълнява реални социални политики и една от тях е увеличението на пенсиите, заяви той и допълни, че политиците не бива да забъркват пенсионната система в политика, защото това подвежда хората и те не се ориентират точно за какво става въпрос.

Какво още коментира социалният министър Георги Гьоков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад