Министър Комитова: Протестират фирмите, които вземат пари системно от държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Протестират около 28-30 от 21 000 строителни фирми, малка част от строителния бранш, каза в "Денят започва с Георги Любенов" арх. Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството. 

"Това са фирмите, които вземат пари системно от държавата, за да ремонтират пътища. Това са една особена категория фирми, която от години е зависима само от държавните плащания, докато всички останали фирми се състезават на полето на пазарната икономика", подчерта арх. Комитова.

Поясни, че тези фирми са в привилегирована ситуация от една страна, но от друга - винаги зависят от бюджета. Подписали са 5-годишни договори, че ще ремонтират пътищата на България, но при наличие на бюджетни средства. Служебното правителство е заварило в края на април раздаден от АПИ за ремонт на пътища бюджет от 382 млн. на фирмите и задание за още 1 млрд., но в договорите пише, че липсата на тези пари ще се плати, когато има бюджет на АПИ. Сега АПИ няма бюджет и затова фирмите си работят без бюджет.

Според министър Комитова те са си работели така четири години назад и накрая по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства. Тя заяви, че на първо място трябва да се въведе бюджетна дисциплина.

"Знаете, че благодарение на народните представители осигурихме 100 милиона за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка струва между 60 и 80 милиона. Искаме да ги дадем на пътните фирми, за да си направят пътното поддържане, както са го правили предните години", допълни министърът.

Тя подчерта, че служебното правителство е заварило фирмите с неизплатени средства още за миналата зима.

"Аз не приемам това като протест срещу мен, а срещу политическите кампании. Ние не сме опоненти с пътните фирми, срещаме се с тях често, преговоряме, за да намерим решение", коментира регионалният министър Виолета Комитова.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Акценти