Презареждане: Малки растения, които осигуряват дървесина, плодове и пречистват въздуха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Малки растения, които осигуряват качествена дървесина, вкусни плодове и пречистват въздуха.

"Гледаме ги като бебенца", подхвърля усмихната жената, която подрежда разсада по ръст – така, че стръкчетата да намерят равни по височина връстници и да се развиват хармонично заедно с тях. Стръковете са рожби на метода ин витро. Развиват се в един микроскопичен свят, запълват няколко квадратни метра, но могат да дадат живот на цели декари плантации от дървесни и храстовидни видове.

Могат да доствят за кратко време качествен дървен материал, обилни количества биомаса, високи добиви на малини, къпини, боровинки, годжи бери, могат да пречистват въздуха от въглероден диоксид... И цялото презареждане на озеленени градски пространства и земеделски земи започва оттук – на „Банско шосе", край забързаната и задъхана София.

В лабораторията, ритъмът е друг. Той изисква търпение, сръчност и внимание към миниатюрните растителни детайли.   

Георги Гуторанов, ръководител лаборатория: "Растението е нормално отгледано растение навън, от което взимаме резници и използваме страничната или връхната пъпка, за да индуцираме растения в ин витро средата. Това е един процес на обеззаразяване, стерилизация, за да имаме едни абсолютно чисти растения и материала, който произвеждаме, няма вируси, бактерии или гъбни замърсявания."

Създаването на хранителна среда в малки бурканчета е голямото предизвикателство. Съставките се променят неколкократно, за да създадат оптимални условия за намножаване и вкореняване на растенията.

"Именно това е най-трудния процес - да оптимизираме и да получим хранителна среда, която да е достатъчно добра да произведе за един месец от едно растение десет нови." 

Етапът на размножаване отнема от 20 до 50 дни, вкореняването става за две до три седмици, но селекцията на нов вид трае много по-дълго – от 6 месеца до 3-4 години.

Георги Гуторанов, ръководител лаборатория: "Има няколко сорта наши малина, няколко сорта пауловния, два сорта годжи бери. Работим и по други култури, които не са стигнали още до комерсиална реализация." 

А хилядите стръкове, които напират да видят широкия свят, трябва да потърпят още малко. Те се адаптират към външната среда в оранжерии край лабораторията. Престоят им трае различно – според вида.

Теодора Георгиева, управител на компания за растителни биотехнологии: "Малини, къпини и подложки за овощни дървета се отглеждат около два месеца след лабораторията -  адаптират се около две седмици, около месец и половина, най-много два престояват в оранжерията за доотглеждане и са тогови за засаждане на полето. Пауловнията, опитът ни показа, че трябва да престои по-дълго при нас и от няколко години пауловнията се произвежда предходната година и се реализира след презимуване при нас."

Едва тогава селектираните видове са готови да докажат качествата си. Посадъчният материал за внушителната пауловния изглежда крехък, но при подходящ климат, добре подбрани почви и правилни грижи, той развива потенциала си за кратко време.

Теодора Георгиева, управител на компания за растителни биотехнологии: В България между 7 и 9 години е периода, в който от едно дърво би се натрупал един кубически метър трупна дървесина. Такива са и данните за Сърбия. Те обикновено на седмата година ги изсичат дърветата. Имаме вече плантации, които са изсечени. За Италия този срок е значително по-къс - между 4 и 5 години.

Разбира се, всичко зависи от района и целите за отглеждане. Сортът Белисия е предпочитан на Балканите, паулемията обича климата на Гърция,  Италия, Франция. След отсичане от същия корен покарва нов литорасъл, а новото дърво израства много по-бързо. Пречистващият ефект на пауловнията също е доказан.  

"Нашите изчисления показват, че от един декар засаден с пауловния, за една година могат да бъдат абсорбирани около три - три и половина тона въглероден диоксид."

Доказателство за елитна селекция при малините пък са ранните сортове като Шона, едрите и обилни плодове на Апема и трайната Емона, която дава плод чак до Нова година. Хубаво е да се помни, че всичко това е резултат от дълъг труд.   
"Едно растение, един стрък малини, преди да отиде до клиента, минава минимум седем пъти през човешка ръка." 

Защото методът „ин витро" няма как да бъде автоматизиран. При него всяко растение се нуждае от специална, човешка грижа. Целогодишно.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад