Министър Комитова с факти за "Златен век", магистрала "Хемус" и Детската болница

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова предизвика на публичен дебат проф. Огнян Герджиков. Причината е репликата, която професорът отправи към служебния министър по повод строежа на небостъргача "Златен век" и обвини администрацията й, че спъва бизнеса.

 

Арх. Комитова обясни, че към строителната компания е предложен вариант през процедура в столична община за разрешаване на проблема. Вместо това от "Артекс" са влезли в съда. Казусът е имал решение по административен път, смята министър Комитова и предизвика проф. Герджиков.

 

Проф. Герджиков атакува нашето компетентно мнение като архитекти по отношение на срока за разрешенията за строеж. Ние сме се произнесли, че разрешението за строеж на "Артекс" се брои от 2010 година до 2020 година, като сме предложили най-добрите варианти за "Артекс", обясни в "Денят започва с Георги Любенов" Виолета Комитова.

 

"Прилагаме поправката на закона с 10-годишния срок, която е приета през 2017 година,  прилагаме я със задана дата да се брои от 2010 г. в полза на инвеститора. Затваряме си очите, че в поправката на този закон няма преходни и заключителни разпоредби, не ни е казано можем ли да прилагаме със задна дата. Затваряме си очите, за да може "Артекс" да получи най-благоприятния срок за разрешение за строеж до 2020 г., защото ако го върнем на стария закон, на който е започнал, ще получи по-неблагоприятен краен срок. Твърдим, че крайният срок на това разрешение за строеж е от 2010 г. до 2020 г. и предлагаме на "Артекс" да се насочи към Столична община, където може да се извади ново разрешение за строеж за довършване на обекта. Но какво се случва - "Артекс" се насочват към съда", уточни Комитова.

Защо възниква тази ситуация със съдебната процедура, която се лансира от проф. Герджиков, пита Комитова.


Министър Комитова коментира и работата на МРРБ: "В краткото време не можем да пправим генерални промени. Оповестихме в медиите факти и обстоятелства, даваме информация на запитвания от граждански организации и министерства. Не разрешавам да се строи без разрешение за строеж, спрях няколко обекта, не приемам никакви обяснения по този въпрос, помагам на тези хора да си придвижат документите, но не и да строят без разрешение".

 

"На магистрала "Хемус" се строят само участъци 1, 2 и 3, тя се състои от 9 отсечки, на едната от тези отсечки спрях два тунела. На 4, 5, 6 имат напреднала фаза на проектиране, но нямат разрешение за строеж, а отсечките 7, 8 и 9 дори не знаем откъде ще минат през територията на България", поясни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Комитова разказа в студиото и за случай с фирма, получила финансиране за 8 000 000 лева. "Намираме едно обществена поръчка за 8 000 000 свързана с пътищата, тя е процедирана в предишното правителство. Една фирма, която има връзка със сателит, който кръжи над България ще наблюдава със сигнал от космоса къде има дупки на пътищата и ще ми съобщава на мен като регионален министър, аз да ги запълвам с асфалт. И на другия ден ощетената фирма излиза в медиите и започва да "крещи".


Тя разкри още, че търговското дружество ГУСВ е обявено в несъстоятелност и че започва да продава имотите си. "Някой под масата се опитва да ги продаде в мътната вода", смята министър Комитова.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи експеримент с ТОЛ системата през следващата седмица, обяви Комитова. "Ще се включат всичките 300 камери, защото не приемаме известия от всички камери, и ще видим ТОЛ системата дали ще може да функционира така както е била планирана, възможно е да стане срив в системата на МВР и на Митниците."

 


Министър Комитова коментира и строителството на детската болница в София. "Сградата скелет през 2004 г. е отменена като правен статут, на тази база през 2011 г. за строителния план на Медицинска Академия тази сграда изчезва. Тази сграда няма правно основание да се върне в този план и да бъде реконструирана. Две години ни обясняват колко се борим за детската болница, а всъщност се борим за обществената поръчка за 100 милиона, а те я свързана със сградата скелет, ако има сграда скелет, има обществена поръчка за 100 милиона. Нека обществото да реши, това е даденост която аз заварвам в министерството", заяви Виолета Комитова.
 

Целият разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад