Министър Никола Стоянов: До 10 юни трябва да се вземе категорично решение за бюджета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 10 юни изтича продължителният закон за бюджета и от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща. В такива случаи, в които няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаване на бюджета, държавата трябва да се върне към нулево салдо и това означава, че може да харчи, само ако бюджетът е на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати, до спиране на всички плащания, това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и ще приемат нов бюджет или поне ще приемат удължаване на сегашния", отбеляза той.

Категоричен е обаче, че ще е трудно с бюджета за 2022 г. да се работи в 2023 г., защото ситуацията е съвсем различна.

"Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са страшно увеличени спрямо миналата година - близо 30% повече разходи. От една страна инфлацията спада, което е много хубаво за българската икономика, износът расте, което е също много добре за българската икономика, но това като събираемост на ДДС - по-малко пари се събират. Ръстът не е такъв, какъвто да навакса този огромен ръст в разходите, който е на база решенията от миналата година", обясни министър Стоянов.

Той подчерта, че в България за рецесия и дума не може да става. Българската икономика е стабилна -расте. Износът расте първите три месеца.

По темата за това дали изнасяме оръжие за Украйна, министър Никола Стоянов заяви, че България не изнася оръжие за Украйна.  

"Категорично като председател на комисията, която дава разрешенията, нито едно разрешение не е дадено за Украйна. Ние изнасяме към даржави-партньорки. България е член на международно споразумение, но няма издадено разрешение към Украйна."

Цените на хранителните стоки не се качват вече. В отделни категории има спад от 6 до 10%, но продължаваме усилията си в посока този спад да бъде усетен по-осезателно, увери той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад