Владислав Панев: Логично е ГЕРБ да подкрепи ПП-ДБ за втория мандат, защото обстоятелствата са коренно променени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нещата отиват очевидно към втория мандат, тъй като за първия пет гласа не стигат и съм убеден, че те няма да бъдат намерени. Освен това войната в Прокуратурата също увеличава шансовете за съставяне на кабинет с втория мандат, смята зам.-председателят на ПГ на "ПП-ДБ" Владислав Панев.

"Войната между Гешев и Борисов много прилича на тази на Пеевски срещу Цветан Василев за КТБ през 2014 г. Историята много си прилича и това е черен лебед - събитие, неочаквано за почти всички, което може да доведе до много промени не само в Конституцията, но и в обществения живот, може да доведе и до съставянето на правителство с втория мандат", отбеляза той.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, потвърди Владислав Панев в "Денят започва с Георги Любенов". Акад. Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои кандидат-министри като тенденцията е да се привличат повече експерти.

От ПП-ДБ не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев.

Много е важно да се промени манталитетът на управлението.

"Не визирам само ГЕРБ за последните 15 години, но тогава манталитетът беше да усвояваме повече еврофондове, което се вижда, че не носи резултат. В много случаи води до регионални неравенства. Планът за възстановяване сега е новата дъвка на всички в НС. В парламента вниманието е насочено към това да се приемат повече закони за Плана за възстановяване. Това е изключително минималистично мислене за България. Ние имаме нужда не просто да си купим едни играчки по този план и да ги сложим в музея и да им се радваме, а тези играчки - тези инвестиции трябва да бъдат така вклинени в българската икономика, така че да носят допълнителна стойност, да носят допълнителни доходи, да носят изравняване между различните региони."

По думите му има логика ГЕРБ да подкрепи ПП-ДБ за втория мандат, защото обстоятелствата са коренно променени.

"Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот.

Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет - така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен."

Конституционната реформа е важна безспорно. Властта на главния прокурор е огромна. Той има монопол. когато имаш монопол в съдебната система, това води до неконтролируема власт и до преяждане с власт.

С промените, приети на първо четене в НПК и в Закона за съдебната власт, с промените в Конституцията, които предлагаме, можем да направим истинската съдебна реформа, която да означава, че всички български граждани ще са равни пред закона, коментира Владислав Панев и допълни, че в 49-ия парламент има конституционно мнозинство и тези промени бяха приети с над 190 гласа.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад