Министър Николай Събев за реформите в БДЖ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министърът на транспорта Николай Събев заяви в ефира на БНТ, че започва оздравителна програма в две предприятия които са във фалит.

"Ние разгледахме резултатите до момента и трябваше да вземем решение за това да започнем да правим промяната в БДЖ. Смятам, че ръководители, чиито предприятия са с лоши финансови резултати и лошо качество на управления не бива да чакат да им поискам оставката. Цифрите не са окуражителни. За да започне промяна първо трябва да започнем с промяна в ръководството", така министър Събев коментира смяната на управителя на БДЖ  Пътнически превози Любен Нанов.

Сред мотивите за отстраняването му са и констатираните от служебния министър на транспорта Христо Алексиев нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните. Събев допълни, че служебният министър вече е предал цялата информация на разследващите органите и тече разследване. По думите му обаче "нарушенията са очевидни".

"Искаме да видим като ръководители в транспортния сектор, хора които са годни да правят реформа и хора, които имат желание да правят реформа. Ще обявим конкурс за поста", заяви Събев. 

Министър Събев каза още, че за проблемите в БДЖ се говори от много време, но той се ангажира те да бъдат решени.

Според Николай Събев основният проблем в БДЖ не е намалелия пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците.

"БДЖ се ползва в момента основно от социално слаби, студенти и пенсионери. Останалите предпочитат да пътуват с автомобила си. Ние трябва да предложим такива условия на българския гражданин да пътува, че той да търси този вид транспорт." - каза Събев.

Транспортният министър изтъкна, че ще работи за цялостно подобряване на качеството на транспортната система в България.

В проектите за подобряване на транспортната инфраструктура ще влязат големите градове от северна България като Русе, Видин и Плевен. От ГКПП "Дунав мост" започва и проект за облекчаване на трафика през граничните пунктове. В момента, в който той даде резултати, ще се приложи и на останалите ГКПП-та включително и по южната ни граница.

"Работата по възстановяването на полетите София-Русе е свършена на 99% от служебният министър на икономиката Даниела Везиева", изтъкна Николай Събев.

Все още обаче се има различни обществени групи и настроения по повод това дали имаме нужда точно сега от летище в дунавския град. Затова предстои обществено обсъждане по въпроса, след което министър Събев се надява хората да се убедят, че има нужда от развиването на всички видове транспорт.

 

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад