Министър Петков: Програма "Възстановяване" предвижда 7-годишен кредит без обезпечение за бизнеса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента бизнесите се отварят и се нуждаят от много средства, за да заработят силно. Как, обаче, даваш средства, щом бюджетът те ограничава в това?! Потърсихме източници и се насочихме към високите нива на ликвидност на търговските банки, обясни в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на икономиката Кирил Петков в отговор на въпрос за редизайна на антикризсните мерки за подкрепа на бизнеса и работещите.

"Търговските банки се страхуват да ги отпускат на рисковите сектори, какъвто е туризмът. Тогава решихме, че е въпрос на риск. Говорихме с ЕК и те ни казаха, че до 50% от портфолиото на всяка една банка можем да сложим държавна гаранция, която да лемитира чувството за риск на банките и техните пари да влязат в икономиката", допълни той.

По думите му през последната седмица са водени интензивни разговори с търговските банки.

"Ние не искахме да излезем просто с нови кредити, които хората, които и така са затънали, да се чудят дали могат да си ги позволят. Реално държавата застава зад тези нови оборотни средства под формата на кредити, но при условие, че банките не искат обезщетение срещу тях", уточни Петков.

Новата програма "Възстановяване" дава шанс за 7-годишен кредит, което е възможност да възстановяване на бизнеса и парите да бъдат върнати. Предвидено е и през първите 12 месеца да няма плащане по кредита, подчерта той.

"С други думи глътка въздух за 12 месеца, 7-годишен период за връщане и без обезпечение. И най-важното - тези кредити ще се дават бързо", обобщи Петков.

Какво още коментира служебният министър на икономиката вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад