Проф. Кожухарова: Липсата на анализ е основната грешка в управлението на ковид кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ревизия и в здравеопазването. За пандемията, работата на щаба, мерките и ваксините - съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова;

Определено има нужда от съществени промени в управлението на ковид пандемията у нас. От март миналата година насам непрекъснато ми липсваше един нормален текущ анализ, който се прави по време на всяка епидемия, а когато се сблъскваме с нов проблем, той е абсолютно задължителен. Това е начинът да се предпазим от груби грешки. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" съветникът на здравния министър - епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Колегите от Националния център по обществено здраве и анализи имат трудна задача, но този анализ ще е от полза на цялото здравеопазване, защото е важно да се види кои от стъпките са били правилни, кои са били излишни и кои са били вредни, защото имаше и такива", добави тя.

Изявлението на бившия здравен министър Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, а има хаос, учудва, заяви проф. Кожухарова.

"Той може би смята, че целият екип на министерство и хората в мрежата на здравеопазването, които са част от държавната администрация и работят по проблема, са престанали да работят, защото той вече не е в министерството. Не мисля, че има основание да ги упреква в такова нещо", категорична беше тя.

Според нея по време на съществуването си Националният оперативен щаб не е взимал решения и не е правил анализи.

"Това беше като една сводка на информбюро или нещо подобно - с трагичен глас толкова хора са починали. Затова мисля, че в момента категорично няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, щом става дума за управление на кризата на централно ниво. Те имат много добър капацитет да правят анализи и да взимат решения", обясни проф. Кожухарова.

По думите ѝ решенията, които са взимани при управление на ковид кризата досега, в повечето случаи са политически без да се отчита експертното мнението.

"Бяхме свидетели на непрекъснато сменяне на съвети и решения. Нито веднъж никой не каза - анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области, имаше огромни опашки от коли, имаше близък контакт и това беше грешка. Защо никой не го каза, а това беше очевидно", запита риторично тя.

Не беше анализирано и затварянето на Банско - ако беше направен анализ, нямаше да се затварят отделни области, защото няма да има резултат, категорична бе проф. Кожухарова.

За нея е било правилно ваксинацията с първа доза да започне "много нашироко". В момента броят на желаещите да се ваксинират е намалял и преобладават хората, които си завършват имунизацията.

"Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява с ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", допълни проф. Кожухарова.

Какво още коментира епидемиологът вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад