Министър Сандов: Двуинстанционното правораздаване е наложена практика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В парламента вчера отново се разразиха скандали. Този път скандалът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието на околната среда за обекти от национално значение. За решението, до което се стигна в пленарна зала и другите важни въпроси, които касаят този сектор, разговаряхме с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Обжалването на оценката на въздействието на околната среда за обекти от национално значение да става на две инстанции, тъй като всички други теми се обжалват на две инстанции. Това двуинстанционно правораздаване съществува още от времето, когато България не е била свободна държава, отбеляза министър Сандов.

"Това е наложена практика. В други държави има дори повече от две инстанции, но ГЕРБ в своето последно редовно правителство направиха така, че специално за този тип дела да има само една инстанция, което не е в интерес на българските граждани", акцентира той.

Аргументира възможното 4-месечно забавяне на процедурата с гаранцията за обективност на преценката. "Когато има две инстанции, има много по-голяма сигурност, че съдът ще отсъди правилно. Втората инстанция е с петима съдии, първата е само с трима."

Протестите на служителите от ТЕЦ "Марица 3" трябва да се насочат към работодателя им, който не е осигурил спазване на законодателството, а не към действията на екологичните власти, коментира още министър Сандов. За Министерството на околната среда и водите реалният собственик на ТЕЦ-а остава неизвестен. По документи това са двама души - гражданин на Шри Ланка и на Великобритания, за които няма никаква информация. Вицепремиерът допусна, че е възможно собствениците на ТЕЦ-а да имат политически гръб, щом са работили толкова дълго време в нарушение на закона, заради което и е осъдена България. Разследването на това е работа на компетентните органи, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад