Младежкият театър излиза на протест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръководството и актьорите в Младежки театър "Николай Бинев" в София излизат на протест в понеделник заради искане от страна на КЕВР да придобие част от сградата на театъра. Става въпрос за пространство с площ от 435 квадратни метра.

През февруари КЕВР е входирала преписка в МРРБ, в която пише, че въпросната част от сградата е с отпаднала необходимост и затова желае да я получи безвъзмездно.

Подробности вижте във включването на Софи Цветкова в "Денят започва".

От театъра обаче, са категорични, че пространството им е необходимо, за да построят куклена сцена.

"Не знаем как така КЕВР решава кое е с отпаднала необходимост и кое не. Ние отговорихме на преписката със становище, че обекта не само не е с отпаднала необходимост, а тъкмо напротив - за него има желание от новото ръководство на Младежкия театър да направи куклена сцена там." - заяви директорът на театъра Михаил Байков.

От театъра призовават за подкрепа от целия културен сектор.

"Младежкият театър към момента е единственият държавен драматично-куклен театър в София и създаването на куклени представления е заложено в концепцията ни. Затова искаме да апелираме за подкрепа сред всички колеги от културния сектор, защото подобен прецедент би могъл да се повтори с всеки един държавен културен институт." - каза Делян Тодоров, зам.-директор на театъра.

"Оттук-нататък е в ръцете на министъра на културата да защити собствеността си. Аз съм изумен, че министърът на културата не застава веднага зад собствеността си, зад един културен институт и не казва: "Не, трябва ни!", като колегите предлагат бизнес-план за развитие - нещо, от което Министерство на културата ще печели, българската култура ще печели, младите актьори ще печелят. И го дава безвъзмездно за офис като този офис може да бъде навсякъде в София, не е необходимо да е в сградата на Младежкия театър. След една година той може да реши, че фоайето му е необходимо за паркинг." - каза актьорът Светослав Добрев.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад