Министърът на икономиката: Засега текат само проверки дали ще има инвестиция за фотоволтаична централа в "Огоста"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в Монтана се очаква протест на рибари и граждани срещу изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста".

В "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов коментира, че реализирането на инвестицията все още не е сигурно, а крайното решение ще бъде взето след приключването на проверките.

Според него гражданското недоволство се използва с политически цели.

„Протестите се използват от политици и други интереси, но дали ще има инвестиция ще се реши на следващ етап“, отбеляза Стоянов.

Той уточни, че в момента има заявено единствено инвестиционно намерение, което мотивира държавните институции да започнат процес по проверка.

Министърът на икономиката разказа и за второто си посещение в Саудитска Арабия.

„Стремим се към общ проект съвместен проект между държавната „Ел Би Булгарикум“ и саудитска компания в сектора на млечните продукти. Тази компания има сериозни позиции на пазара в целия Персийски залив и вече са започнали да продават българско сирене. Идеята е през тази инвестиция да осигурим сериозно производство, което да можем да покрием всички пазари в залива“, каза той. 

Стоянов съобщи, че е поканил следващия месец  саудитския икономически министър Файсал Ал-Ибрахим да дойде в България с бизнес делегация, която ще включва представители на компанията за млечния бизнес, на минната индустрия и на туризма. 

Министърът на икономиката изрази надежда следващото правителство да продължи в тази посока.

„В момента работим върху изчистване на текста за спогодбата за защита на инвестициите между двете държави. Без подобна спогодба реално инвестиции не може да очакваме. Също така готвим първото заседание на смесената междуправителствена комисия. Проектите, за които говорим, те биха били подписани на фона на случилите се документи между двете правителства“, коментира той. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад