Младото население иска кариера и живот в България, сочи проучване на Движението за национална кауза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 12 юни ще се проведе Втората национална дискусия по демографските въпроси, отново под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Това беше повод в студиото на “Денят започва” Моника Иванчовска – член на УС на Сдружение ДНК, и Любослав Костов – главен икономост на КНСБ, да коментират новото проучване на Движението за национална кауза, което изследва нагласите на младите хора у нас.

“Основният акцент е, че младото население на България между 18 и 35 години, иска и се вижда след 5 години с бъдеще, кариера и живот в България. 92% от респондентите ни отговарят точно така. Затова Втората национална демографска стратегия, която предстои на 12 юни, е много ценна и важна, защото от последната така, можем да си признаем, нищо не е свършено, а младото население има готовността да остане и работи в България. Затова ние сме длъжни да им осигурим реална работеща демографска стратегия, мерки и политики, които да стимулират това оставане”, каза Моника Иванчовска.

Любослав Костов отбеляза, че в държавата ни има над 120 стратегии за различни неща. Съществуващата стратегия за демогафията не е работеща, заяви той и допълни:

“Това не е приоритет за политиците, защото да видиш ефекта  от една такава дългосрочна политика, са нужни 10-20 години, а тогава те може да не са на власт. Никой не гледа по-далеч от хоризонта на своя мандат.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад