Монтираха нови 310 платформи за обезопасяване на гнезда по електрически стълбове в Бургаско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За първи път у нас с помощта на дрон бяха монтирани светлоотразители по електропроводи на труднодостъпни места край Бургас. Основната цел на устройстватата е да опазят птиците от токов удар.

С 310 нови платформи за обезопасяване на гнезда, разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа, ще посрещне щъркелите тази година "Електроразпределение Юг". С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от електроразпределителното дружество за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на 3 440.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи, гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата на "Електроразпределение Юг" за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и водите.

Какво каза в "Денят започва" по темата екологът в Българско дружество за защита на птиците Петър Янков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад