Сглобката се разглоби, задават ли се предсрочни парламентарни избори - Стойчо Стойчев, Васил Тончев и Веселин Стойнев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С обръщението си към нацията от снощи премиерът акад. Денков внесе яснота за истинския меморандум, защото трябваше да се изясни за какво са се разбрали. Очевидно са се били разбрали да се сменят двамата с Габриел, като тя запази поста си на вътрешен министър. Защо трябваше да се влезе в цялата драма аз не разбрах. Това каза в студиото на “Денят започва” политологът доц. Стойчо Стойчев.

“В крайна сметка се стига до изходната ситуация, но след опустошителни в репутационно отношение клише или по отношение на доверието на хората двете политически сили в управляващата коалиция. За съжаление, вече е късно да се върнат в изходна позиция. Много по-почтен вариант е да отидат на избори и да се опитат да поизчистят реномето, което пострада жестоко през последните дни”, препоръча той.

Според социолога Васил Тончев би трябвало да допуснем, че има 10-20% възможност ГЕРБ и ПП-ДБ за се споразумеят.

“Мисля, че те самите на разбират каква опасност ги грози… Ако направим груба сметка какво очакваме,  ако има избори и какво ще се случи с отделните политически субекти? Сега в момента двете водещи партии имат над 130 депутати - по всяка вероятност те ще паднат под 120, малко ще се увеличи разликата между ГЕРБ и ПП  и няма да могат да направят и обикновено мнозинство в Народното събрание. Това значи, че и обикновените мнозинства ще трябва да се правят от поне три субекта, което ще направи ситуацията изключително сложна, защото знаем кои трябва да бъдем там и как могат да се разберат, за да излъчат стабилно мнозинство”, обясни той.

За журналиста Веселин Стойнев обръщението на премиера акад. Денков е било “покана за спасяване в последния момент на положението”.

“Предложението на акад. Денков беше подобно на това, което направи Мария Габриел като на втори вариант, след като внесе състава на Министерски съвет, които се оказа, че не е одобрен от повече от поливината министри, включени в него… В неговото предложение имаше заличаване на конфликт, който от пресконференция на ГЕРБ се оказа, че е вътрешния министър”, подчерта той.

Какво още казаха коментаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад