Терорът в Русия - “Ислямска държава” ли стои зад терористичната атака край Москва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едва ли четирима терористи, които бяха показани, са могли сами да се справят със ситуацията. Те не знаят езика, не познават достатъчно добре обстановката. Появиха се сведения, че единият от тях е бил разпознат и че е бил около „Крокус Сити Хол“ край Москва на 7 март, когато се появиха и предупрежденията от Американското и Британското посолства за опасност от такива атентати. Разбира се, Русия фокусира вниманието си върху украинската следа, коментира в “Денят започва” журналистът Валери Тодоров.

Акцентира, че има много неща, които будят недоумение. По думите му опасността е подценена. Охраната в залата е била невъоръжена и едва ли е могла да направи нещо повече.

Според арабиста проф. Владимир Чуков плановиците на този терористичен акт са религиозни фанатици. Нападението се осъществява в петък, който е ден за молитва. Освен това концертната зала се казва “Муслим Магомаев”, а това е човекът, който носи името на исляма. Същевременно в залата се е очаквал рок концерт.

“В залата е имало депутат с ислямско име, кото също се наслаждава на рока, а “Ислямска държава” забранява музиката. Освен тримата, които избиват хладнокръвно хората, те се опитват да унищожат мястото. Четвърти отива да хвърля запалително вещество. Терористите гледат на мястото като на нещо осквернено. Защо Русия? “Ислямска държава” напоследък много силно се сблъсква с Русия”, обясни той.

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад