Надежда Йорданова: Темата на тази съдебна реформа не е Гешев, а върховенство на правото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Въпросът за реформата в прокуратурата е въпрос за имунната система на България и ние не можем да го пренебрегваме", подчерта в "Денят започва с Георги Любенов" Надежда Йорданова от "Демократична България".

Гласуването на НПК в парламента с мнозинство, според нея, е било димка, защото е било на първо четене при много ясно разбиране, че въобще няма да се стигне до второ гласуване. И припомни, че закон има, само ако е гласуван на две четения.

"Това е една от големите слабости на този парламент, че твърде много важни закони бяха приети на първо четене и въобще не стигнаха до пленарна зала за второ четене", отбеляза бившият правосъден министър.

И заяви: "Ако може да има нещо положително от тези месеци на спорове, процедурно надлъгване, аз мога да кажа следното: съдебната реформа остава да е на най-високо място в дневния ред на обществото".

Надежда Йорданова беше категорична, че темата на тази съдебна реформа не е Гешев, а върховенство на правото, темата е усещането за справедливост на всеки един от нас.

Най-големият провал на 48-ото Народно събрание, според нея, е че не успя да сформира правителство. Като плюсове тя изтъкна въвеждането на електронното заповедно производство, което спасява от закриване 29 районни съдилища в цялата страна, смели стъпки за ограничаване на влиянието на Русия в България, въоръжената подкрепа към Украйна.

Формулата, по която "Демократична България" преговаря с "Продължаваме промяната" е съсредоточена върху политиките и политическите приоритети. Разграничават се и различията, за да не се превърнат те в препъни камък при реализиране на по-големите цели, допълни Йорданова.

Според нея голямото предизвикателство ще бъде всеки един от политическите опоненти да направи крачка напред, да започне да чува другия и да променя своите позиции.

Вижте цялото интервю във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад