Найден Тодоров: Половината сценични институти у нас може да излязат в дефицит до средата на годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не променим начина на финансиране в културата и не коригираме законовите промени от 2019 г. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му през 2019 г. са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

"Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва".

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

"Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет".

Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд, заяви Тодоров.

"За мен като министър проблем е това, което се случва в Разград - един от най-старите оркестри в България в момента е със заплаха за съществуването си, а тази тема сякаш не съществува. Проблем е НИНКН, в който 40-50 човека обгрижват над 40 000 български паметника на културата".

Все пак уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора на Народния театър Васил Василев.

"Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов".

Вижте разговора във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад