Парите на държавата - новият бюджет и мерките на правителството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парите на държавата - изявлението на финансовия министър за мерките при бюджета предизвика редица коментари. Според Ваня Григорова това е знак да не се изка повече увеличаване на заплати, на доходи. 

"Това, което каза министърката на финасите беше - ние сме хипер зле, с по 20% трябва да се орежат разходите на министерствата и мерките, които бяха приети миналата година за увеличение на доходите, са причината за тежкото състояние на държавните финанси - нещо, което е категорично невярно" заяви икономическият съветник от КТ "Подкрепа". 

Според Григоров най-големият проблем е, че се допуска да се вземе нов заем от МВФ, като подчертават, че това означава още по-строга финансова дисциплина, т.е. замразяване на доходите и на разходите за публични услуги.  

"Не виждаме никаква причина да се предприемат такива стъпки, а да се съберат допълнителни средства от там, където са формирани допълнителни печалби", подчерта Ваня Григорова.

Според Емил Хърсев в доклада на МФ се съдържа фактология, която е вярна, държавните финанси страдат от пороци, които се знаят от години. Взетите мерки категорично не са били безкрайно хубави - харченето на държавни пари на калпак, субсидирането без адрес, разбиването на системата на ДДС. Според Хърсев е наложително съкращаването на държавната администрация като една от мерките за свиване на разходите.

Ваня Григорова опонира на Хърсев, като припомни, че в Закона за администрацията още от 2012 г. е записано, че е забранено увеличаването на броя на хората, работещи в нея и е митоллогема големият ѝ състав.

Мярката за намаляване на разплащането кеш от 10 000 на 5 000 лв. няма да се отрази на свиване на сивата икономика, по-скоро ще затрудни обикновените хора, смята Владимир Сиркаров.

Според него и от икономическа, и от счетоводна гледна точка 33% данък "солидарност" върху свръх печалбата е абсолютно недопустимо да се прави, особено от гледна точка на това по какъв начин ще се калкулира. 

Вижте цялата дискусия за финансите в държавата мерките на правителството във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад