Накъде отива протестът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На фона на продължаващите антиправителствени протести, твърденията от страна на управляващите, че няма да подадат оставка и изборите за нов лидер в БСП политологът Стойчо Стойчев и социологът Андрей Райчев коментират обстановката у нас. 

По думите на Стойчо Стойчев социални бунтове на хора с нисък жизнен стандарт биха могли да се очакват в ранната пролет, тъй като хората харчат повече пари по време на коледните и новогодишните празници, а през януари идват и първите високи сметки. Социален бунт би имало, ако се повтори ситуацията от 2013 г. с рязкото нарастване на сметките без предупреждение, когато хората се намират в период на разходи.

Според Андрей Райчев протестиращите не се бунтуват за доходи. Това е чисто политически протест за правила, който не би прерастнал в нещо повече, защото това са съвсем друг вид хора, които няма да излязат на площадите, тъй като България има достатъчен резерв, с който да ги подпомага. Ако тези хора се появят, това не би бил същият протест.    

Стойчо Стойчев смята, че простестите са станали част от ежеднението, а всеки нов ден се превръща в обикновена статистика, което го обезсилва като инструмент за социален натиск върху управлението. За Андрей Райчев изходът е друг - мислейки за съдбата на протестите в перспектива, резултатът би бил загубата на Борисов и победа от страна на протестиращите.

Какво е мнението на гостите относно експертен кабинет с нов министър-председател вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад