Накъде отива войната в Украйна? Коментар на Валери Тодоров и Велизар Шаламанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон е на обиколка в Европа и на посещение у нас с цел увеличаване на военното производство както за собствени нужди, така и на доставките на оръжие за Украйна. Инцидентът с дрон в международни води над Черно море провокира опасения за изостряне на конфликта. Накъде отива войната в Украйна? В студиото на “Денят започва” темата коментираха журналистът Валери Тодоров и Велизар Шаламанов – бивш служебен министър на отбраната.

“Това, което аз разбирам, е, че има съгласие за решаване на тази война чрез изтласкване на руските войски от Украйна, възстановяването на териториалната цялост и суверенитета и следващи ускорени стъпки за възстановяване на Украйна и следващи стъпки за присъединяването им към ЕС. Това в настоящия момент изисква въоръжение и боеприпаси за Украйна и затова фокусът е поставен в ЕС, защото той е факторът в Европа, който има икономическа мощ, финансова мощ и има дълготраен интерес да излезе от тази война и да се възстанови”, каза Велизар Шаламанов.

Според Валери Тодоров направените изявления след инцидента над Черно море говорят, че се търси успокояване на ситуацията - да не ескалира риториката и този “симптоматичен” инцидент да не послужи за разширяване на конфронтацията.

“Мен ме тревожи милитаризирането на перспективата и на разсъжденията изобщо какво се случва по-нататък”, подчерта журналистът.

Какво още казаха коментаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад