Служебният министър на финансите: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд и МВФ да дойде до седмица, за да теглим заем. При условие, че следваме една дългосрочна фискална политика, която е рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не сме фалирала държава, щом редовно извършваме бюджетните плащания - задълженията, пенсиите, а следващата седмицата ще погасим 3 млрд. дълг и след това фискалният резерв ще бъде в диапазона от 10 млрд. Това заяви в студиото на “Денят започва” служебният министър на финансите Росица Велкова в коментара си за доклада на Финансовото министерство, който предизвика бурни коментари.

По думите ѝ докладът е за взимане на протоколно решение на Министерски съвет.

“Не изпращаме послания към политическите партии. Моментът е до толкова съобразен с предизборната кампания, че ние съгласно т.нар. Удължителен закон до края на месец април трябва да внесем - дали ние, дали редовно избрано правителство, проект на закон за държавния бюджет за 2023 година и да изпратим в Брюксел тригодишна бюджетна прогноза за 2024-2026 година. С оглед внасянето на този закон ние трябва да поставим на обществено обсъждане данъчните закони, трябва да решим - това е в правомощията на Министерски съвет, какво да бъде бюджетното салдо и каква да бъде целта”, обясни финансовият министър.

В доклада са представени два сценария, отбеляза Росица Велкова.

“Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапозана между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени изъвн контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%”, уточни тя.

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Р България, допълни тя.

Какво още каза служебният министър на финансите Росица Велкова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад