Населението днес: 6 519 789 - топим се и какво още?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националната статистика обяви, че българите сме 6 млн. 519 789 души. Драматично ли се топи нацията? Какво се случва с българската популация? По темата в "Денят започва с Георги Любенов" разговаряхме с математика проф. Михаил Константинов и журналиста Валери Найденов.

Проф. Константинов коментира, че точно такъв е бил броят на българите и през 1961 г. Според него в бройката няма нищо драматично, но е драматична тенденцията към намаляване, защото не се вижда кога ще се пречупи този тренд.

"Освен това мен малко ме притеснява вече качеството на хората. Образованието е сринато, повърхностно е и това е същественият проблем. Така че трябва да се взимат много и най-различни мерки и то веднага."

Акцентира, че голяма част от българите, които живеят в чужбина, са запазили българското си гражданство. Техните деца са българи по рождение и са в нашата база данни. "По целия свят и в България включително българите сме 8 млн. и 300 000. През 89-та година, когато падна комунизмът, ние бяхме почти 9 млн. Т.е. ние сме намалели със 700 000, но на територията на България сме намалели много."

По думите на Валери Найденов за тези резултати допринесе и много високата смъртност от ковид, която имаше в нашата страна. "Ние сме рекордьори на Европа, което е присъда за българското здравеопазване."

Логично е да се влошава демографията, защото огромен брой активни млади българи не правят семейства, защото си търсят работа в чужбина. Малцинство са новородените у нас, чийто майчин език е български. Това е първото качествено изменение.

"Има едно малцинство, което сме го изоставили. То е много по-зле, отколкото беше, защото циганинът беше много по-добре социализиран по същество, отколкото е ромът."

Целия разговов вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад