Наталия Киселова за промените в Конституцията: Прекалено много правомощия се концентрират в Народното събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът сезира Конституционния съд по определени промени в Конституцията, които най-общо се отнасят към функционирането на политическия модел в страната. По отношение на съдебната власт, която беше причината да започне тази процедура, всички са по-предпазливи, защото отправените още в самото начало критики и след първото второ гласуване народните представители се опитаха да поправят. Това каза в студиото на "Денят започва" доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

"По отношение на политическите компоненти в промените в Конституцията наблюдаваме нещо, което аз бих могла да нарека хелиоцентризъм - прекалено много правомощия се концентрират в Народното събрание", отбеляза тя и добави: "Когато говорим за парламентарно управление, това не е управление на парламента, а е управление чрез парламента."

Според нея разбирането, че постоянно действащият парламент ще върне парламентаризма е неправилно.

"Парламентаризмът се връща, когато имате постоянна комуникация между правителството и Народното събрание. Парламентарният контрол е постоянна комуникация и информиране. Това не е да привикваш министрите и да им нареждаш или вместо правителството, както наблюдаваме в последните две години, да изземваш правомощия и Народното събрание да решава вместо правителството", обясни конституционалистът.

По думите ѝ, когато правителството не иска да поеме отговорност по определени казуси, ги прехвърля към парламента.


Какво още коментира доц. Наталия Киселова вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад