Нели Куцкова: Мартин Божанов е имал покровители навсякъде

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Убийството на Мартин Божанов е в контекста на предстоящата поредна реформа на съдебна власт, защото след приетите промени в Конституцията, предстои една много важна работа на законодателя - да се приемат и съответните изменения в Закона за съдебната власт. В Министерство на правосъдието се работи много активно по този изключително важен за устройството на съдебната система закон. Това каза в студиото но "Денят започва" Нели Куцкова - бивш председател на Съюза на съдиите.

"Така че в контекста на реформата излезе и това, което съвсем не беше неизвестно. Сигурна съм, че и много колеги не знаят, защото тези неща не стават публично. Тези неща бяха огласени публично през 2020 година, когато двама колеги се обърнаха към ВСС и разказаха как се упражнява натиск върху тях от тези хора. Имаше едно изявление на Съдебния съвет, една декларация в подкрепа и не се установи някой да е започнал да разследва въпросния господин, а Антикорупционният фонд излязоха с много сериозни данни, които да приковат вниманието на прокуратурата", добави тя.

Според обяснението за това, че Божанов е "имал покровители навсякъде".

"Не изкючвам да е имал и политици за покровители, но нямаме доказателства", уточни Куцкова.

По думите ѝ е логичен изводът, че има връзка между Мартин Божанов - Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор - логична е връзката, но няма доказателства.

"Съдия Цариградска обърна внимание на нещо, което може би не се забеляза. Атаките срещу нея са започнали и започнаха, аз съм свидетел, след като тя в националното радио отправи остри критики към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От една страна да се отведе от личното дело на този Божанов. Тя самата каза, защото особено когато делото е на първа инстанция, те не приключват в едно заседание, събират се доказателства, експертизи. До едно време не е имало натиск, но след като тя се изказва остро, започнаха публикациите, че е метежница и иска да сваля главния прокурор и целия този тормоз, който стана публично известен. Човек логично си прави извода, че има връзка Мартин Божанов - жълто-кафявите медии, които избълваха какво ли не срещу нея - главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма", допълни Куцкова.

За частния съдийски клуб, за който се твърди, че е бил на Божанов и в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати, тя заяви:

"Аз за този клуб научих от публикацията на Антикорупционния фонд и медиите. Въобще не се учудвам, че е имало хора, които се възползват от тези привилегии. Но ме стресна табелата - "СС", което направо си звучи като нацисткия символ. Щом е бил само с карти, не се знае широко в съдебната система. Може би колегите от Специализирания съд са знаели и тези от прокуратурата."

Куцкова призна, че не е оптимист за резултата от вчерашната акция на прокуратурата и МВР, при която са иззети флашки, видеозаписи и компютри от клуба "СС", и подчерта:

"Скептична съм да намерят нещо, което би било основа за едно разследване. Важно е да се знае кои са хората, които влизат там. Защото те може и да не са извършвали престъпления, да не са нарушавали служебните задължения, но самият факт, че един съдия или прокурор ще се ползва от привилегия на частния клуб, е достатъчно опозоряващ за съдебната система. Въпрос на професионален морал е."

Какво още каза Нели Куцкова вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад