Никола Стоянов: Всяка криза е възможност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Диверсификация при газовите доставки значи многообразие. Не трябва да затваряме нито една възможност. Не бих съветвал колегата да затваряме, която и да е опция, да видим какви са възможностите, да преговаряме и тогава ще решим какво да правим. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в "Денят започва".

Според него сигурността на доставките и цената са еднакво важни. "България трябва да има повече опции, защото дали ще имаме газ, ако той е на висока цена, компаниите по-добре да страт, все едно нямаме газ", добави Стоянов.

По думите му само половината от предприятията, ползващи газ, могат да минат на алтернативно гориво.

"74 процента от предприятията ползват газ, от тях само половината могат да минат на алтернативно гориво, повечето в срок около месец биха могли да минат, но ако всички едновременно тръгват да минават не се знае дали ще смогнат, тъй като това са специализирани компании, които ще им помогнат в тази дейност", допълни Никола Стоянов.

Той смята, че решенията, които се вземат сега са под натиска на обстоятелствата, а не на бизнеса. 
"Има обстоятелства, има проблем, нашата работа като правителство е да го решим. Синдикалните организации са сериозен фактор, тяхното мнение има голямо значение, но обстоятелствата са тези, които ни водят към решения", обясни министър Стоянов.

Според Стоянов всяка криза е възможност. "Виждаме последните години траен спад на инвестициите към България, причините са много, ние искаме да обърнем тази тенденция", заяви министър Стоянов.

Той коментира и доклада за Държавната консолидационна компания.

"Докладът за ДКК и за нещата, които са намерени до момента е на бюрото ми, ще го прочета и ще видя как ще процедирам оттук-нататък", коментира Стоянов.  

"За съжаление с това, че бордът е бил намален до 4 човека и не е спазено законовото изискване от предишния министър, има решение на Върховния касационен съд от 2018 г ., което казва, че решения, които са взети от съвети на директорите под законовия минимум са нищожни, което би довело до ужасна каша в правния мир и в отношенията не само на Държавната Консолидационна кампания, но и във всички дъщерни дружества. Всички тези актове може да се окажат нищожни. Нещата звучат притеснително", обясни министър Стоянов.

Вижте разговора във видеото.

   

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад