Николай Милков: България е на шесто място в света по отношение на помощта за Украйна

Предаване: Панорама, 28.04.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България е на страната на международния правов ред. Тя подкрепя териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, заяви министърът на външните работи Николай Милков.

България активно подкрепя Украйна. Ние получаваме благодарности от Украйна за помощта и позицията ни. Общата помощ, която България е дала, възлиза на повече от 250 млн. евро. Съпоставено с брутния вътрешен продукт на нашата страна, ние се намираме на шесто място в света по отношение на помощта, която се предоставя на Украйна, каза Милков.

На първите три места са трите балтийски републики (Литва, Латвия и Естония), следват Полша, САЩ и България.

Той допълни, че отношенията със Северна Македония са се усложнили след приемането на европейското предложение. То определя точния алгоритъм за това какво трябва да се извърши от властите в Скопие, за да получат възможност да започнат реални преговори за членство в ЕС. Очевидно ангажиментите, които те сами поеха с гласуването в техния парламент на европейското предложение, изисква да вземат сложни решения, близки до катарзис, но няма как да не реагираме, когато има проблем с правата на граждани с българско самосъзнание. От една страна приоритет е да ги защитим, от друга страна - имаме интерес Северна Македония да влезе в ЕС. Балансът е висшият пилотаж в момента, подчерта министърът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад