Нови карти и билети от догодина. Какво се променя в столичния градски транспорт?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новите превозни документи, които са факт още от септември са акцент към дългосрочните превозни документи. Вече може да се закупи годишна карта за ученици и студенти. Осигурена е възможност и младежите до 26-годишна възраст да си закупят месечна или годишна карта с преференциална цена. Последният етап от тази тарифна политика е въвеждането на билетите за време от 1 януари 2023 г. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Билет 30+ означава, че в рамките на 30 минути може да бъдат сменяни неограничен брой превозни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътуване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лв. Ако сте пресметнали, че ще имате нужда от повече време за пътуване, тогава си закупувате билет 60+, който ви осигурява възможност и на 59-та минута да се качите в превозно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лв., обясни той.

Важно е да напомним на всички, които ползват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони, че тяхното пътуване вече също става 30+. Това означава, че след първата употреба на вашата банкова карта, в следващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани. Във всяко ново превозно средство, в което се качвате, трябва да валидирате банковата си карта като пътуването ви в рамките на тези 30 минути остава на същата стойност - 1,60 лв., допълни директорът на ЦГМ. Димитър Дилчев акцентира, че колкото и да бъде ползвана банковата карта през деня, в края ще бъдете тарифирани само 4 лв., колкото е цената на дневната карта. Това е един много удобен начин за пътуване на тези, които ползват инцидентно градския транспорт.

За онези, които ползват градския транспорт редовно, безспорно дългосрочните превозни документи са най-удобни.

Поясни, че електронните билети за време могат да се зареждат на два вида пластики, предлагани от ЦГМ. На всеки пункт могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На тези пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, и билети 60+. Има карта за 24 часа, има и карта за 72 часа.
 
Очаква се през следващата година да започнат да работят и допълнителни приложения, отбеляза той.

Важно е да се знае, каза още той, че хартиеният билет спира да се продава от Нова година на касите на Центъра за градска мобилност. Всеки, който го е закупил, може да го ползва до 1 март. След 1 март и перфораторите ще бъдат демонтирани.

Хартиеното билетче остава за тези, които имат навик да го ползват в метрото, но за 1,60 ще може да се ползва само за едно пътуване. То остава и при продажба от водача, но вече на цена от 2 лв. от 1 януари.

От 1 януари валидирането на всички превозни документи в градския транспорт е задължително. Ако по време на пътуването се случи някакъв инцидент, с валидираната си карта можете да докажете, че сте ползвали този транспорт. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се осъществяват пътуванията по определени линии, за прекачванията им, за да могат да бъдат направени оптимизации. Част от екипите на ЦГМ за контрол ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат проверките, които осъществяват. Очаква се това да намали напрежението при осъществяването на служебните им задължения.

В момента 30 лв. е цената на билет, продаван от контрольора. От Нова година тази цена ще бъде 40 лв., каза още Димитър Дилчев.

Целия разговор вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад