Васил Василев: Най-много ме радва оценката на зрителите, които пълнят салоните в Народния театър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правим събития - и в добрия, и в лошия случай. И, разбира се, се радваме на успехите, които постигаме, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов".

Да предизвикваме обществото, да показваме верния път на обществото е основната ни функция. В тази насока вървим и го правим обединени, призна той.

"Най-много ме радва оценката на зрителите, които пълнят нашите салони. Ние се връщаме към историята и традициите на Народния театър да бъде отворен към европейските режисьори, да бъде една европейска сцена и ние сме сравними вече със световни сцени. Това ще предстои и през 2023 г."

По думите му всичко това е принос за българската култура, за Националния ни театър, то носи нова линия, нова посока, нови предизвикателства, доусъвършенстване на актьорите чрез разнообразието, което получават, минавайки през един режисьор, друг режисьор и техните похвати, допълни директорът на Народния театър.

Васил Василев коментира скандала в Народния театър, като заяви, че всичко към момента е отстранено.

"Има резултат от проверката. Взел съм съответните мерки и оттук нататък няма да допускаме повече тормоз на работното място, с което случаят е изчерпан", подчерта той.

Поднесе извинение на аудиторията, че именно Народният театър е допуснал тази грешка. От думите му стана ясно, че Морфов най-вероятно няма да бъде наказан за това, че изрисува вратата на кабинета на Кръстева.

"Мерките са двамата служители - и Александър Морфов, и Велислава Кръстева, които са част от моята програма и ги взех за съответните длъжности, да продължат работата си и да намерят своя диалог помежду си. Когато работим в екип, защото театърът е екипна професия, трябва да цари разбирателство. Тук е мястото да благодаря на целия екип на Народен театър, който мъдро отсъди, че ние сме една хармонична общност и работим в хармония. Не случайни са успехите, които направихме с международните режисьори и не само. Не случайни са пълните салони, предизвикателството към публиката."

Главният режисьор на театъра Александър Морфов ще продължи да изпълнява задълженията си.

    "В средата на другата седмица започваме възстановителни репетиции на "Животът е прекрасен", така че публиката ще го оценява по нещата, които прави на сцена, а не по един или друг повод, така че нека погледнем върху творчеството, което предстои", каза директорът на Народния театър.

Новата политика за заплатите в театъра е формирана на база правила за оценка на възнагражденията на всички актьори. Минималната заплата за актьор е 1600 лв., а максималната може да достигне и 5000лв. в зависимост от натовареността.

    "Театърът е сложен организъм, актьорите играят на три сцени, успоредно репетираме по три постановки на ден, започват от 1 януари и завършваме на 31 декември. Това е труд, който трябва да е добре възнаграден. Именно от тази гледна точка създадохме програма за заплащането, която целеше само и единствено то да е добро и реално и да покаже какво възнаграждение трябва да получат актьорите. То е и справедливо. Единици са тези, които получават заплатата от 5000 лв. В държава като нашата смятам, че най-добрите актьори трябва да получават заплата, близка до министерска, ако не и по-голяма", каза Василев.

Той коментира и изказването на служебния министър на културата Велислав Минеков, че Народният театър се намира в най-тежкото си състояние.

    "Дай Боже, да е все така тежко! Наистина, Народния театър в момента върви в една положителна посока, така че благодаря за оценката на Минеков и нека заповяда и стане част от зрителите на театъра. Той сам ще се поправи", каза Василев.

Целия разговор с акценти върху репертоара и новите постановки в Народния театър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад