Новини от миналото: Заплахите за първите земеделци по нашите земи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дошли са тук преди 7 хиляди години и са намерили своя дом и защита между водите на Камчия и неин приток. И са превърнали дома си в крепост.

Това е една крепостна стена, строена преди 7 хиляди години, което е изумително. Най-вече защото защото никой не е строил нищо подобно преди това. Как една шепа хора без никакъв опит са построили тази стена, какво са пазили толкова ревностно, а какво други с цената на живота си са искали да притежават? Това археолозите се опитват да разберат вече 10 години.

Изглежда опасността е бил техен неизменен спътник и не са имали никакъв покой от самото начало. Сега археолозите са силно впечатлени и отпървият им опит да си построят защитна стена.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - ръководител на археологическите разкопки - Първото отбранително съоръжение представлява ето този глинен вал с палисада отгоре. Какво значи това? Вал, натрупват глина, трамбоват я, изкопават си една траншея, ето това е тя, където може да забиват по-лесно коловете за палисадата.  Защото е много мощен този вал на широчина 5-6 метра може би.

Зад закрилата на вала е самото селище, което едва ли е събирало повече от 100 човека. Разкрили са изцяло две къщи от по-ранните периоди.

 Дюшемето е на 7 хиляди години. Това вече рядкост. Дървото е нетрайно и първо изтлява. Но не и тук

Доц. д-р Стефан Чохаджиев -Благодарение на прецизната работа на моите студенти, виждате че следите от дървесината са се запазили , а те са не повече от 2-3 милиметра.

Върху тези греди, защото не вярвам да е много равно, те са застилали един пласт глина и там върху профила ...виждате тези хоризонтални пластчета - това за замаски, подови замаски.

Макар от глина и дърво, те са боготворели домовете си. Археолозите откриват множество умалени копия на къщичките им. И освен представа за вида им, научават и по нещо за техните вярвания.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - Тия модели показват известни - ние така го наричаме - култа към домашното огнище, към жилищет. С цел опазване. Благополучие.

Освен модели на къщите си, хората от халколита са ни оставили и миниатюрни копия на хранилищата им за зърно, масички, които често са одухотворени с очички, пък дори и глинени зърна. Украсявали са керачмичните си съдове с голяма фантазия, но по-вълнуващи са знаците по дъната им.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - Т.нар. предписмени знаци, те са няколко можем само да гадаем и да търсим някакви аналогии. Едни казват, че е знак на майстора

А може това да е знак за вино или раки? Каквото е съдържанието на шишето?

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - Не, не шишето. Някакво заклинание може би да е, което на тях е било понятно и е устойчиво във времето. Защото примерно за 500 години ние намираме съдове с един и същи знак.

И другите находки разказват за сравнително богат и благоденстващ живот. Освен за земеделие и скотовъдство, роговите въдици, върхове на харпуни и копия, стотици рога от елени разказват за усилен лов богат дивеч.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - Вероятно сме попаднали на работилница за костени изделия. Те са ми даже повече от керамиката, следи от обработка от транжиране.

Могилата разкрива много предмети на престижа. Някои от тях аналогични на тези от варненския халколитен некропол. Като дълги костени пластини и колан от плочки изработени от зъби на глиган. Между тях и имитация на златни предмети - като този диск от глина.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - С дупчица за пришиване. Значи той може да е бедняк, но си го носи. За него е ясно - или ще го пази, или късмет ще му носи ...

Това не е единственото селише от халколита по поречието на Камчия, което се е радвало на природните блага. Но е от малкото с толкова мощта крепостна система. След като глиненият вал е опожарен, жителите на селцето веднага започват да строят огромна каменна стена, от височината й още стоят 5 метра и добре изграден бастион. Справи ли са се превъзходно, без да имат какъвто и да било опит, без дори достатъчно работна сила.

Доц. д-р Стефан Чохаджиев - Не е по силите на обитателите на едно селище, които да са речем 100 човека с годни за работа 20-30 мъже, защото само по занижетни данни от тази стена са някъде около 900 хиляди кубика камъни. .. това е абсурдно

Множеството кремъчни копия на стрели и човешки останки подсказват ожесточени битки. Някой силно е желаел да притежава нещо, което са имали жителите на селцето.  Учените все още търсят какво е то.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад