Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голяма работна група на Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването са дали насоки за изготвяне на вътрешни правила в училищата. Най-важното е как директорът на всяко училище ще реше проблемите, защото коронавирусът е едно изпитание на обществото, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Канторджиев.

По негово мнение учениците трябва да се връщат в класните стаи при спазване на правилата, с изключение на децата с имунен дефицит или тези, които да подложени на някакво лечение. Според проф. Кантарджиев не бива да се притесняваме чак толоква. За последните 9 месеца сме разбрали доста за този вирус и е излишно нагнетяване на напрежение. Той посъветва майките да са спокойни.

"Заради една такава пандемия не можем да оставим децата без образование, хората без работа и да чакаме", заяви проф. Кантарджиев. Благодарение на мерките, които сме взели през пролетта, не сме натоварили здравната си система и в момента чакаме ваксина, чакаме добра терапия, хубаво лекарство.

От няколко седмици се предлага на пазара бърз тест за доказване на антиген. В рамките на 10 минути може да каже дали някой е болен. Това не замества PCR тестовете, но ги допълва. Такива тестове ще дойдат и у нас. Не се предполага да бъде много скъп - около 10-ина долара.

Според Кантарджиев през последните дни епидемията у нас затихва, а по-високият брой починали е характерен при затихване на епидемията.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад