Промяната на конституцията. Ще успеят ли управляващите да направят промените?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политологът доц. Антоний Гълъбов определи оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов като най-мащабната кадрова промяна в правителство през изминалите 20 години.

Той е на мнение, че всички оставки са под натиска на протеста, като отговор на очакванията на протестиращите.

Според него сега е време за политика. Възможността да бъде свикано Велико Народно събрание и изцяло да бъде приет нов конституционен текст е друго равнище на правене на политика и е важно как ще реагират политическите партии. Това е нов хоризонт, спрямо който трябва да променят стратегията си, изтъкна доц. Гълъбов.

Целият разговор за конституцията по парадоксален начин беше опорочен от самите управляващи. Те опитаха да поемат политическата инициатива с идеята за нова конституция и обществена дискусия за рестарт на държавата и сами след това, неясно защо, тръгнаха да провалят този свой опит – с недобре замислен конституционен проект, с липсата на пълна подкрепа сред самите тях, с оставката и на Данаил Кирилов. Това коментира доц. Борис Попиванов, политолог.

Една нова конституция би следвало да представлява разговор с обществото. А управляващите сбъркаха, като заявиха, че всичко е въпрос на аритметика и изключиха обществото от този разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад