Новите храни от насекоми

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      В предаването
      Части от предаването
      Всички броеве

      Следва добилата популярност в последните седмици тема за насекомите, които ще станат официално част от менюто ни. Няколко вида буболечки под формата на брашна и паста разреши за консумация Европейската комисия. До този момент разрешение за влагане в хранителните продукти са получили домашният щурец, жълтият брашнен бръмбар, мигриращият скакалец и от няколко дни - брашненият червей. Използването на насекоми в менюто обаче не е нещо ново за кулинарията, става ясно от стари публикации, които датират от далечната 1844 г. Лекарите припомнят също, че хранителният оцветител Е 120, който се среща в кетчупа, в мармалада и в желираните мечета например, се прави от листна въшка, макар и тя да е южноамериканска. За ползите и вредите от това да ядем насекоми разказват Мирослава Георгиева и стажант-репортерът Петър Желев.

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube
      Вече може да ни гледате и в TikTok
      Намерете ни в Google News

      Пишете ни
      x

      Сигнализирайте нередност

      и/или

      Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

      ** Тези полета не са задължителни.

      captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
      Трябва задължително да въведете кода от картинката
      < Назад