Обвинения за газовите доставки – има ли умишлена безстопанственост? Коментар на енергийните експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От вчера бившият енергиен министър Александър Николов вече е обвиняем за газовите доставки след като "Газпром" спря да доставя природен газ по дългосрочния договор. Според разследващите Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов умишлено са нанесли на дружеството щета за над 88 милиона лева. За престъпление по служба е обвинен и бившият заместник-министър на енергетиката Данаил Николов. Защо темата се връща на дневен ред, какво е заровено в случая коментирахме в „Денят започва“ с енергийните експерти Мартин Владимиров и Иван Дреновички.

„Истинският казус е защо има непрозрачност при подаването на оферти спешно за покриването на недостига на природен газ, когато „Газпром“ спря доставките на природен газ на 27 април. Това е казусът, върху който трябва да се фокусира прокуратурата. Това, че българското правителство е търсило алтернативни количества газ, когато основният доставчик е спрял подаването, само по себе си е разумно решение. Въпросът е дали процедурите за избора на други търговци на природен газ не е проблематичен и дали няма конфликт на интереси“, каза Мартин Владимиров.

Иван Дреновички смята, че „няма лошо“ следствените органи да стигнат докрай в разследването си, защото човек, когато заема обществен пост, той трябва да осъзнава своята отговорност и съответно, че ще бъде проверяван. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад