Роботът вместо човека – как и кога?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изкуственият интелект представлява софтуерна програма, която е обучена с данни, на принципа на невронните мрежи, които повтарят архитектурата на нашия мозък. Програмата с колкото повече данни е обучена, толкова по-добри решения дава. Но само в едно поле, не може да се превключва в една област в друга. Точно това все още ни държи далеч от т.нар. генерален изкуствен интелект. Това каза в „Денят започва“ Мариана Тодорова – футуролог. 

Тя разказа повече за новата технологична революция GPT-3.

„Чат GPT-3 е продукт на OpenAI API. Той е обучен на огромни по мащабите си данни. Това е пробив, който може да сравним с изобретяването на интернет и с Google търсачката. GPT-3 има възможност да обобщи информацията и ще замени доста професии, и ще отправи много предизвикателства по начина, по който учим и работим“, изясни тя.

Тодорова допълни, че сферите, които ще бъдат сериозно повлияни още тази година от GPT-3 са тези, които създават съдържание.

Според футуроложката в едно недалечно бъдеще ние ще можем да отидем в магазина без да срещнем нито един човек. Да вземем това, което е необходимо и сумата ни да бъде очислена от нашата кредитна карта и накрая да получим и-мейл. След това бихме могли да си запазим час при лекар или да купим застрохователен продукт отново без човек. Това е т.нар. процес на дехуманизация, която ни лишава като индивиди от  по-пълноценно общуване, емпатия и т.н.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад