Очакванията от консултациите при президента за съставяне на правителство - коментар на Стойчо Стойчев и Юрий Асланов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес започват консултациите при президента за съставяне на правителство. В студиото на "Денят започва" с коментар по темата гостуваха социологът Юрий Асланов и политологът доц. Стойчо Стойчев.

“Тази коалиция е много сложна и тежка. Очевидно целта е да се обезпечи стабилно парламентарно мнозинство, което ще подкрепя правителството. В него, обаче, влизат четири партии, като не всички са със съвместима идеология или без различия. Впечатлението, което се оставя засега, е, че се търсят места за определени личности и някак си разговорът за политики отиват на заден план. В близките дни ще коментираме имена и партийни квоти. Опитът ни е научил, че коалициите на квотен принцип са устойчиви дотолкова доколкото могат да разчитат на стабилна парламентарна подкрепа. Когато, обаче, общественото доверие се оттегли от тях, тази подкрепа увисва във въздуха като непризната от хората. Това е големият риск пред тази четворна коалиция”, каза Юрий Асланов.

За Стойчо Стойчев ситуацията е много забавна.

“Нищо ново не виждаме, освен репликиране на два-три стари модела”, реагира той и допълни: “Ако трябва с две думи да кажа на какво ми прилича засега опита за съставяне на кабинета и мнозинство зад него, то това е един синтез на тройната коалиция и коалиция от 2014 година на ГЕРБ и още три партии в парламента.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад