Започват консултации за съставяне на правителство - трети поред за тази година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Третите поред консултации с парламентарно представените партии започват само след минути, в 9:00 часа. Според обявения от Прессекретариата на президента график, в 9:00 ч. ще влязат "Продължаваме промяната", в 10:15 ч. - ГЕРБ-СДС, в 11:30 ч. - ДПС, в 14:00 ч. - "БСП за България".

Доколкото стана ясно в публичното пространство, коалиционното споразумение между четирите ПП, БСП, ДБ и ИТН вече е готово, разпратено е на формациите и се очаква до дни да бъде одобрено, да бъде договорена структура и състав на МС между тези формации. Когато евентуално би бил гласуван такъв кабинет - остава неясно. Според Кирил Петков, който ще бъде и номинацията на ПП за премиер, оптимистичният вариант е тази седмица, реалистичният - другата.

Стана ясно още, че до сряда се очаква да има яснота и каква точно ще е структурата и съставът на кабинета, който "Продължаваме промяната" и останалите три формации ще предложат. Според изявления на Петков и Василев, структурните промени биха били минимални - специално министерство за държавните предприятия, а иновациите и растежът в друго. Кирил Петков ще бъде предложен за министър-председател, Асен Василев - за министър на финансите, Бойко Рашков да запази поста вътрешен министър, а Николай Денков - на образованието.

За трети път тази година президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи. Само след минути на "Дондуков 2" първи ще влязат представителите на "Продължаваме промяната". Какво да очакваме - сега от там - АЛександър Марков.

ГЕРБ-СДС, които вече се обявиха за опозиция, заявиха, че няма да подкрепят предложението за кабинет. Позицията на ДПС към момента е неясна, а "БСП за България" ще бъдат втората партия в оформящата се четворна коалиция.

След консултациите очевидно президентът трябва да задейства проучвателната процедура, като няма срок, в който да връчи първия мандат. Първата сила, обаче, в случая "Продължаваме промяната" ще има седем дни, за да върне мандата изпълнен.

Предстои да разберем как ще протекат консултациите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад