Очаквано ли спечели Румен Радев - коментар на социолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" резултатите от изборите и очакванията за втория мандат на Румен Радев коментираха Боряна Димитрова,социолог от "Алфа рисърч" и Кънчо Стойчев - социолог "Галъп".

Според Димитрова разликата между двамата кандидати е била очаквана.

"Румен Радев беше фаворит на президентския пост, още преди да започне изборният маратон. Преди месеци даже изглеждаше по-висока подкрепата и на втория тур. Включването на Анастас Герджиков определено създаде повече възможност за избори. Определено интрига в изборите. Жалкото беше, че българските граждани можаха да видят само един дебат, защото в такива дебати може да се сравни позицията, визията на кандидатите, начинът им мислене. Иначе кампанията остава в рамките на клишетата, в рамките на образите, които са схематично представени и от двете страни. В случая Герджиков беше оставен в един клишета, Радев беше в линията, в която беше поел и последната година. Битката на предварително очертаните образи възпроизведе този резултат", категорична е Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев смята, че изборите бележат край на един процес, който започна в началото на миналото лято с протестите.

"Страната пое по пътя на политическа стабилизация. Този път няма да е нито бърз, нито лесен, но така или иначе има пречупване. Резултатът не е изненадващ, тъй като съотношението, което се оформи с протестите, а именно 2 към 1 в полза на протестиращите, на промяната срещу управлението на ГЕРБ се запазва. Колкото до участието на Герджиков - който и да беше на негово място - както има един термин в шахмата - полето е бито, там не може да оцелее фигура. Но ГЕРБ нямаха избор, направиха най-добрия избор", казва Кънчо Стойчев.

Според социолозите на българската политическа сцена настъпва едно разграждане на старите партии.

Кога прогнозират, че ще се състави правителство - вижте във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад