Опасност от загуба на 1 млрд. лева за развитието на регионите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България може да загуби близо 1 млрд. лева по програми за местните инициативни групи в програмния период 2021-2027 година, предупреждават от Национална асоциация на местните инициативни групи в България.

"Местните инициативни групи са най-видимите проекти, които се случват в държавата на местно ниво. Те са организирани на регионален принцип в селските общини. За разлика от големите бенифициенти, местните инициативни групи се стремят да стигнат до хората. Изпълняват се проекти за малки по мащаби инфраструктури, за дребни бизнеси, за комунални услуги, изобщо всякакви услуги и дейности, които ги има в големия град, но липсват в малките населени места", обясни в "Денят започва" Калоян Стойчев - председател на асоциацията.

Местната е група е неправителствена организация, в която задължително присъства поне една община от селски район, правителствен сектор и неправителстве сектор, уточни той и допълни:

"Министерство на земеделието казва, че няма загуба на средства, защото никой няма да ни ги вземе. Аз наричам загуба на средства факта, че тези местните инициативни групи може да не ги усвоят, този капитал да остане неусвоен. Досега нямаме ясен отговор дали тези местните инициативни групи ще работят през този програмен период, защото от две години имаме някаква спорадична инфорация в сферата на неофициалното."

Какво още каза председателят на Националната асоциация на местните инициативни групи в България вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад